Loading...
2025-04-24
آوریل 24, 2025
آوریل 24, 2025

چابهار در بلاتکلیفی؛ نه هندی‌ها ماندند، نه چینی‌ها می‌آیند

ترابران آنلاین؛ عضو هیئت مدیره کانون مؤسسات حمل‌ونقل ایران: هندی‌ها از ابتدا در چابهار فعالیتی نداشتند که حالا بخواهند از آن خارج شوند. چین نیز سرمایه‌گذاری در این بندر را در دستور کار ندارد و تمرکز خود را بر توسعه بندر گوادر پاکستان گذاشته است.

به گزارش ترابران آنلاین به نقل از خبرگزاری ایلنا مسعود دانشمند، عضو هیئت مدیره کانون مؤسسات حمل‌ونقل ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره احتمال خروج هندی‌ها از بندر چابهار تحت فشارهای آمریکا و امکان سرمایه‌گذاری چین در این بندر، اظهار داشت: “واقعیت این است که هندی‌ها اساساً وارد بندر چابهار نشده‌اند که حالا بخواهند از آن خارج شوند. آنها هیچ اقدامی در این بندر انجام نداده‌اند و ارزش افزوده‌ای ایجاد نشده است. در حال حاضر، هیچ اثری از حضور هند در چابهار دیده نمی‌شود.”

وی ادامه داد: “قرار بود با ورود هندی‌ها، بندر شهید بهشتی چابهار فعال شود، اما به هر دلیلی توافقی میان آنها و دولت ایران حاصل نشد. اکنون همان تجهیزاتی که توسط هند وارد بندر شده بود، بلااستفاده باقی مانده است. یکی از مهم‌ترین مشکلات بندر شهید بهشتی، نبود پس‌کرانه و زیرساخت‌های حمل‌ونقل، از جمله اتصال به شبکه ریلی و جاده‌ای است. در واقع، بارهایی که در این بندر تخلیه می‌شوند، به دلیل نبود مسیرهای مناسب، امکان انتقال به مقاصد بعدی را ندارند.”

 

ابهام در تعهدات قرارداد ۱۰ ساله با اپراتور هندی

عضو هیئت مدیره کانون مؤسسات حمل‌ونقل ایران با اشاره به قرارداد ۱۰ ساله اپراتور هندی با دولت ایران گفت: “هرچند این قرارداد امضا شده است، اما اطلاعاتی درباره تعهدات طرفین در دسترس نیست. نمی‌دانیم که چه وظایفی بر عهده هر یک از طرفین قرار دارد. البته در مقطعی، هندی‌ها فعالیتی در بندر چابهار داشتند که منجر به ورود ۶ دستگاه جرثقیل شد، اما به دلیل نبود زیرساخت‌های پس‌کرانه‌ای، این فعالیت‌ها نیز متوقف شد.”

 

چرا چین به چابهار نمی‌آید؟

دانشمند در ادامه درباره احتمال ورود چین به بندر چابهار، با خروج احتمالی هندی‌ها، تصریح کرد: “چین وارد بندر شهید بهشتی چابهار نمی‌شود، زیرا در حال انجام سرمایه‌گذاری کلان در بندر گوادر پاکستان است و این بندر را به شکل گسترده‌ای فعال کرده است. در واقع، سیاست چین این است که بندر چابهار متوقف بماند تا بار و ترانزیت منطقه به سمت گوادر هدایت شود. چینی‌ها تا زمانی که در گوادر حضور دارند، اجازه نخواهند داد بندر چابهار به رقیبی جدی برای این بندر تبدیل شود.”

 

چالش‌های بندر گوادر و فرصت چابهار

وی در ادامه افزود: “بندر گوادر نیز با چالش‌هایی روبه‌رو است. این بندر هنوز جاده‌های ترانزیتی مناسب ندارد و اگر صرفاً برای تأمین نیازهای داخلی پاکستان مورد استفاده قرار گیرد، بندر کراچی هم این وظیفه را انجام می‌دهد. اما در صورتی که گوادر بخواهد به مرکز ترانزیت کالا برای افغانستان و آسیای میانه تبدیل شود، نیازمند شبکه حمل‌ونقل جاده‌ای است که هنوز فراهم نشده است. به همین دلیل، قطر در حال سرمایه‌گذاری در پروژه راه‌آهن تاشکند – مزار شریف است. اما ادامه این مسیر تا بندر گوادر با موانع بزرگی، از جمله کوه‌های هندوکش، مواجه خواهد شد که ایجاد تونل در این منطقه، هزینه‌بر و زمان‌بر است.”

مطالب مشابه